Onze praktijk is NPA geaccrediteerd !
Hier wordt gewerkt aan kwaliteit !
Als patiënt/cliënt wilt u er zeker van zijn dat uw huisartsenpraktijk u de best mogelijke zorg verleent. Maar hoe weet u nou hoeveel waarde een praktijk hecht aan kwaliteit van praktijkvoering en geleverde zorg?
Het antwoord: met het keurmerk NHG-Praktijkaccreditering®.
Praktijken met een keurmerk herkent u aan dit logo.
Hoe komt een praktijk aan een keurmerk?
NHG Praktijk Accreditering b.v. (NPA) is hét onafhankelijk kwaliteitsinstituut voor de certificering van de reguliere huisartsenzorg. NPA heeft als taak het beheer, de ontwikkeling en de uitvoering van de NHG-Praktijkaccreditering, dé methode voor verbetering van huisartsenzorg van, voor en door huisartsen. NPA verleent het bijbehorende certificaat aan de praktijk.
Om het kwaliteitskeurmerk van de NPA te krijgen, wordt de praktijk eerst grondig doorgelicht. Daarna worden de organisatie en praktijkvoering, het medisch handelen en de mening van patiënten in kaart gebracht en vergeleken met andere praktijken. De praktijk maakt zo nodig verbeterplannen. Nadat het keurmerk is verleend, controleert een auditor jaarlijks of de verbeteringen zijn uitgevoerd en of de praktijk nog steeds aan de kwaliteitsnormen voldoet.
De ervaringen van patiënten zijn een belangrijk onderdeel van de keurmerken. Heeft u ideeën of opmerkingen? De praktijk neemt ze graag in ontvangst.
In de link hieronder kunt u lezen wat een patient van ons mag verwachten in het kader van de NPA accreditatie:
http://issuu.com/nhg-praktijkaccreditering/docs/npa_kwal_norm_def_010/1?e=17196612/13760980
Verbeterpunten naar aanleiding van de patiëntenenquete 2018 :
De resultaten van de enquete 2018 waren erg lovend.
Enkele aandachtspunten zijn:
1. Een aantal patienten gaf aan dat ze bij spoedklachten niet snel genoeg op de praktijk gezien konden worden.
Onze eigen bevindingen binnen onze praktijk met betrekking tot de geleverde medische spoedzorg staan hieronder:
- Er blijkt een discrepantie te bestaan tussen wat sommige patiënten ervaren als “SPOED” en de feitelijke uitvoering van de “SPOEDZORG” binnen onze praktijk.
- In geval van een medisch spoedgeval (conform Triagecriteria NHG) wordt de patiënt altijd meteen met spoed tussendoor gezien op de praktijk.
- Onze doktersassistentes zijn speciaal getraind om met behulp van het landelijke NHG-triagesysteem op objectieve wijze de medische urgentie in te kunnen schatten aan de telefoon.
- Het komt soms wel voor dat een patient zelf zijn klacht als “SPOED” ervaart (een subjectief gevoel) en meteen gezien wil worden, terwijl er medisch gezien geen enkele reden is voor een spoedconsult.
- De assistentes maken de spreekuurindeling altijd op grond van de medische urgentie van de klachten van de patient.
- Geen medische spoed betekent dan ook dat betreffende patient op een daartoe meest geschikte plek in het spreekuur zal worden ingepland. Dit kan dus, door drukte in de agenda, op een later tijdstip zijn dan de patient verwachtte.
- Plan: De assistente zal extra goede uitleg en voorlichting aan de balie /de telefoon geven omtrent de betekenis van het begrip medische urgentie.
- We hopen dat de patiënten hierdoor beter op de hoogte zullen zijn van de inhoud van het begrip “MEDISCHE SPOED” en dat de patienten beter begrijpen dat niet elke als spoed ervaren klacht daadwerkelijk een spoedgeval is.
2. Enkele patienten vonden dat zij niet op een voor hun geschikte tijd terecht konden op het spreekuur.
Onze aanpak/verbeterplannen:
- Betere uitleg door de assistente aan de telefoon waarom de patient niet altijd op het gewenste tijdstip terecht kan.
- Uitleg omtrent praktijkorganisatie en spreekuurtijden.
- Voor echte spoed kan patient te allen tijden terecht tijdens kantooruren op onze praktijk.
- Patient wordt de moeglijkheid geboden om een Lang Consult ( = 20 minuten) aan te vragen indien de spreekuurplanning dit toelaat.
- Elk dagdeel is er speciaal ruimte gereserveerd voor een Lang Consult.
- SINDS FEBRUARI 2018 IS HET OOK MOGELIJK GEMAAKT VOOR DE PATIENT OM ONLINE , VIA DE APP “DOKTER DICHTBIJ” EEN AFSPRAAK BIJ ONS IN TE PLANNEN ! DAAR ZIJN WE TROTS OP
3. Telefonische bereikbaarheid kan beter:
Onze aanpak:
- Patient kan online afspraak maken voor het spreekuur (MGN App “Dokter Dichtbij”)
- De assistente probeert de telefoontjes zo kort mogelijk te houden , waardoor zij beter bereikbaar blijft.
- Het is dus ook in het belang van de patient zelf om kort en bondig te zijn aan de telefoon.